vineri, 2 mai 2014

SPOVEDANIE LAICĂ



Poate că exprimările mele lasă impresia unei permanente nemulţumiri sau a unei veşnice văicăreli. Sub nici o formă nu doresc asta deoarece n-am nici intenţia nici competenţa să-i judec pe alţii ori să-i reprofilez după chipul şi asemănarea mea. Şi asta pentru că o lume cu indivizi asemănători până la identitate ar fi plictisitoare pentru ceilalţi şi ucigătoare pentru mine care aş fi nevoit să mă văd în zeci de exemplare când, de fapt, am vizavi de mine suficient de multe nemulţumiri, fiindcă numai faţă de propria persoană pot manifesta astfel de atitudine, depinzând doar de mine estomparea sau eliminarea cauzelor ce le produc. Revenind, ceea ce doresc să exprim este uimire, uimirea de a descoperi că oamenii ori nu înţeleg, ori refuză să respecte normele minimale, religioase şi morale, ce le-ar face, cu adevărat, viaţa mai simplă şi, implicit, mai frumoasă.
Sunt aşadar uimit, în primul rând, de prăpastia permanentă, din universul românesc, între vorbe şi fapte. Sunt uimit de nevinovăţia angelică afişată de toţi infractorii văzuţi de toată lumea, chiar dacă nu întotdeauna dovediţi. Sunt uimit de lăcomia nelimitată a celor mai mulţi, de la politicieni la medici şi de la judecători la poliţişti. Sunt uimit de fariseismul, superioritatea şi fundamentalismul afişat al clerului, de la popa de cartier la ierarhi. Sunt uimit de lejeritatea cu care vulgaritatea e prezentată drept normalitate şi degradarea umană drept virtute, cum măscăricii sunt luaţi drept exotici şi damele de companie drept mame/femei-model. Sunt uimit de nepăsarea ori inocenţa alegătorului şi de lipsa de scrupule a candidatului sau alesului. Sunt uimit de tot ceea ce nu se încadrează în standardul de civilizaţie şi comportament al unui cetăţean al lumii din mileniul trei.
Până la urmă, uimirea împărtăşită şi celorlalţi este o formă de participare la viaţa cetăţii, o formă de responsabilitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu