joi, 23 ianuarie 2014

De la nostalgie la carne vie

Nu ştiu cu ce-a păcătuit acest popor preanefericit ca să aibă parte de cei mai prăpădiţi politicieni din toată lumea care este sau se doreşte democratică. Dar cu siguranţă, există o adecvare a politicului la nivelul cetăţeanului, fiindcă nu i-a fost dată ci şi-a ales-o şi, pot spune, cu mare grijă, echilibru şi cumpătare.
Definind spaţiul mioritic drept alternanţa deal-vale, Lucian Blaga desena matricea spirituală a poporului român, aflat când la zenitul exuberanţei când la nadirul disperării. Şi asta pentru că deprinderea urcuşului lent ori a coborâtului cu răbdare şi atenţie este anulată de vocaţia prăbuşirii şi a plutirii.
Ce poate fi mai trist pentru tine, ca cetăţean, decât să ai un ministru care, într-o situaţie dramatică, îţi declară că singurul regret este că drama s-a petrecut în mandatul său, în vreme ce, la trei zile după nenorocire, vreme în care cu toţii priveau în jos dar nu cu presupusa căinţă de care ar fi trebuit să dea dovadă ci căutând vinovaţii la nivelurile inferioare, un fost preşedinte de o noapte declara că trebuie tăiat în carne vie.
Şi, dacă ne gândim, avea dreptate. Numai că, locul în care trebuie făcută incizia, este altul decât cel la care se gândesc ei.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu