duminică, 28 iulie 2013

GÂNDURI 20

Există la popoarele primitive o anumită băţoşenie ilustrată prin atitudinea de tipul: eu am dreptul de a spune tuturor ce gândesc despre ei şi ce trebuie să facă dar nimeni n-are dreptul de a-mi spune mie ce este bine ori ce să fac.
Să fim serioşi! Aşa-numita umilinţă la care a fost supusă biserica ortodoxă în vremea comunismului este o poveste, dacă ne referim la ierarhi şi la popi, fiindcă ei, ca şi acum, erau aliaţii obedienţi ai puterii, într-o treime sumbră, deloc sfântă: partidul-securitatea-biserica, iar cei umiliţi au fost, ca întotdeauna, credincioşii, enoriaşii naivi şi creduli ( în majoritate moşi, babe şi nepoţi ). Umilinţa s-a exercitat doar asupra celor care, dincolo de apartenenţa oficială, încercau să păstreze buna creştere şi tradiţia familiei creştine, nepervertite de mareea comunistă, atee şi de aruncarea în oceanul proletariatului.
Se pare că experienţa comunistă nu reprezintă nimic în memoria colectivă a slujbaşilor bisericii, atitudinea lor fiind una mai degrabă lucrativă decât una spirituală. Ei pot da sfaturi, pot refuza serviciile specifice meseriei, dar nu acceptă compromisuri, de fapt nimic altceva decât contemporaneizare, o sincronizare la vremea în care trăim. Din păcate, n-au reuşit să treacă de mentalitatea interbelică vizavi de relaţia cu o lume din ce în ce mai nepăsătoare, mai dornică de independenţă şi mai individualistă. Singura schimbare este că au redevenit partenerii, cu drepturi depline, ai puterii faţă de care nu mai sunt nevoiţi să manifeste obedienţa de altădată, dar trăiesc din plin sub comanda lui a avea şi nu sub aura lui a fi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu