vineri, 21 noiembrie 2014

EFECTE LA DEFECTE



Revin cu o idee exprimată mai demult referitor la ceea ce s-a întâmplat la Sibiu fiindcă, fiind sibian prin apartenenţa la judeţ, am legături suficient de strânse cu municipiul pentru a-mi putea exprima o părere.
Alegerea pentru prima oară a lui Iohannis ca primar s-a făcut ca reacţie a locuitorilor din municipiu la aroganţa, minciuna, dispreţul şi promiscuitatea morală a clasei politice reprezentate, alternativ, de românii sadea de la toate partidele şi în toate alianţele şi care au oferit spectacolul jalnic al democraţiei originale oblăduite de întâiul preşedinte de după ’89 şi scăpate de sub control de preşedintele ce avea să se declare învins de sistem. În situaţia în care în turul doi ajunsese un reprezentant al partidului care la nivel naţional, conform tendinţei, avea să dea şi preşedintele ( în al treilea mandat ) şi premierul, sibienii au hotărât să încerce altceva, şi, sub influenţa unei oarecare nostalgii a vremii în care saşii reprezentau în Transilvania şi mai ales în Sibiu şi Braşov mai mult decât o minoritate pentru că atitudinea lor a fost întotdeauna de respect faţă de parteneri, de seriozitate în relaţii şi de statornicie în prietenie, l-au votat pe Iohannis.
Decizia s-a dovedit atât de inspirată încât a generat, la următoarele alegeri din 2004, un val de simpatie pentru reprezentanţii FDGR atât de mare încât reprezentanţii acestuia au câştigat şi primăria Mediaşului şi a Cisnădiei, majoritatea în Consiliul local Sibiu şi nenumărate poziţii în consilii orăşeneşti şi comunale precum şi mai mult de o treime dintre membrii Consiliului judeţean. Din păcate numărul etnicilor germani era destul de mic, aşa încât numai unele comunităţi s-au putut bucura de prezenţa lor la nivelul cel mai înalt.
Această atitudine ar fi trebuit să producă feed-back-ul în comportamentul marilor partide dar nu s-a întâmplat aşa. Dimpotrivă, defectele s-au amplificat, prăpastia dintre aşteptările alegătorilor ( unii dintre ei deja cu multă experienţă prin afara ţării şi cu totul altfel de aşteptări ) şi comportamentul aleşilor s-a adâncit, comunicarea a devenit imposibilă. Şi efectele s-au produs: refuzul de a mai accepta, mobilizarea dincolo de limitele dovedite în ultimii ani şi votul pentru normalitate, echilibru şi civilizaţie.
Ce va urma însă e greu de anticipat fiindcă la înălţimile acelei funcţii s-ar putea produce senzaţii de ameţeală iar aerul rarefiat să te facă să accepţi masca de oxigen oferită de unii care i-ar putea măslui conţinutul şi-apoi, la nivelul acesta nu-şi va putea forma atât de uşor ca la Sibiu un cerc de oameni care să înţeleagă spiritul săsesc şi să-l sprijine cu încredere şi, mai ales, cu multă consecvenţă.
Sper ca Dumnezeu, care i-a unit şi i-a ţinut împreună pe un protestant ( lutheran ) şi pe o greco-catolică, să-i lumineze şi pe aleşii ortodocşi ce, până acum, au demonstrat mai degrabă întunecime a minţii şi a sufletului şi o atitudine de stăpâni aroganţi faţă de cei care i-au ales, nu de fraţi creştini. Aşa să-i ajute Dumnezeu !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu