duminică, 24 martie 2013

Coloana vertebrală la nevertebrate 7


„Succesul meu
e o dovadă incontestabilă
a priceperii,
a respectului tuturor faţă de mine
şi-a verticalităţii mele
inegalabile”
- spuse biciul din cui
obedientelor spinări.

sâmbătă, 16 martie 2013

BALADA IUBIRII UZATE


Mi-a mai rămas, din tot ce-a fost, doar vina
scursă-n fierbinţi şuvoaie, ca de lavă
când sufocate de atâta slavă
multicolorele miresme-şi pierd grădina
când, rătăcind să caute iubire
la infinit şi dincolo de el
un fluture, cu aripi de oţel
se aşeză pe-o tristă amintire
şi tot polenul astfel tulburat
se risipi ca umbrele în ceaţa
pe care o stârneşte-alene viaţa
pierdută în etern anonimat.
E-n mine prea pustiu şi prea înalt
şi nu-mi ajung la capăt cu privirea
în vreme ce, într-un cotlon, iubirea
îşi lustruieşte-agale, chipul calp.

miercuri, 13 martie 2013

BALADA SUFLETULUI PIERDUT


Se vinde iar iubirea prin piaţă...
Stau aşezate-n rând pe vechi tarabe
şoapte fierbinţi sau insistente-ocheade
la care unii au visat o viaţă,
sunt trupuri zvelte cu picioare lungi
ori mâini cu degete ca de smaralde
sunt piepturi mici cu inimile calde
şi feţe palide, sub ochi, cu pungi
sau cu priviri adesea rătăcite
ca frunzele, în parc, de vânt purtate
să ştim că nu e viaţă fără de păcate
şi nici pasiune nu-i fără ispite,
că trup e cât încape şi-i mereu
pe gustul fiecărui doritor
în vreme ce, din timpul călător,
se decantează suflet tot mai greu.

marți, 12 martie 2013

P Ă R E R I 13


De-o vreme, tot felul de indivizi găsesc de cuviinţă că trebuie să-şi exprime părerea vizavi de educaţie, pe motiv că e prioritate naţională. Se invocă obligativitatea, necesitatea, finanţarea, elevul, familia, viitorul naţiunii dar niciodată umilirea dascălului devenită, se pare, singura prioritate naţională. Celelalte sunt doar mijloacele prin care ea se înfăptuieşte. Toate nenorocirile care se întâmplă cu un copil sau în jurul său au, în mentalul colectiv, un singur vinovat: dascălul. Nu există părinţi, nu există protecţia copilului, nu există societate, nu există niciun alt responsabil. Părinţii, din ce în ce mai mulţi, nu-şi pot stăpâni singurul copil deşi au la dispoziţie toate mijloacele posibile fiindcă în familie se intervine foarte puţin şi destul de greu. Ei scapă însă de griji foarte repede, odată cu intrarea copilului în cadrul instituţionalizat al şcolii, unde acesta aduce cu el comportamentul din familie şi, adesea, de pe stradă. Aici dascălul trebuie să-l modeleze fără să aibă vreun mijloc deoarece scăderea notei la purtare sau repetenţia nu mai reprezintă, de multă vreme, nimic. Iar pentru cei care nu cred, recomand lectura atentă a legii învăţământului, secţiunea referitoare la sancţiuni în clasele considerate obligatorii. Dacă în fiecare clasă la care predai există un singur elev care nu respectă regulile şi nu poate fi sancţionat pentru asta, cel puţin câţiva îl vor imita.
Presupumând că îi acorzi atenţie specială, oră de oră, şi alţii îl vor face ca el pentru a beneficia de atenţia ta. Asta înseamnă să-i neglijezi pe ceilalţi, diminuând timpul acordat lor. Nu cumva e discriminare? 
Dacă unii copii, consideraţi cu cerinţe educaţionale speciale ( CES ), beneficiază de învăţători de sprijin ( dar, culmea, nu după programul şcolar, ci în timpul acestuia, fiind luaţi din clasele lor în timpul unor ore ) sau sunt integraţi în şcoli cu program special, unde clasele sunt de câte 5-6 elevi, iar frecvenţa este catastrofală, în vreme ce o clasă standard cuprinde 28-32 de elevi şi nu poate coborî sub 15, nu e discriminare?
Dacă orice grupă ori clasă cu predare în limba minorităţilor poate funcţiona şi cu 6-10 elevi, deşi, legal e 10-12, nu e discriminare ?
Faptul că pentru orice ivpravă a minorului, într-o instituţie în care la 20-30 de elevi este un cadru didactic ( în vreme ce la o creşă din Franţa la 7 copii sunt trei supraveghetoare ), singurul arătat cu degetul este dascălul, nu e discriminare?
Cu siguranţă că nu e, de vreme ce nimeni nu se sesizează. Şi-atunci nu poate fi decât umilire, iar o instituţie care să se ocupe de asta încă nu a fost creată. Mai e timp, nu-i aşa?
Nu de educatori e nevoie ci de paznici pentru odrasle din ce în ce mai puţin interesate de educaţie şi mai revoltate, cu părinţi din ce în ce mai mai nesiguri de rolul lor şi mai puţin capabili să-şi asume vina, care trăiesc iluzia prieteniei cu copiii lor deci a infantilităţii pe care n-au reuşit fie s-o consume la vremea lor, fie s-o depăşească. 

miercuri, 6 martie 2013

GÂNDURI 16


Am impresia, iar faptele cotidiene se-nghesuie să mă confirme, că toţi infractorii, delatorii, incompetenţii, lipsiţii de caracter, au dat năvală în politică de parcă ar fi singurul mediu care le permite orice şi, după felul în care alegătorul, turmentat de aburii promisiunilor aberante şi narcotico-fantasmagorice, îi votează invers proporţional cu valoarea, moralitatea, caracterul şi verticalitatea lor, nu numai că se dovedeşte aceasta dar pare a se lansa, totodată, un îndemn evident la un astfel de comportament şi absolut necesar pentru a-ţi asigura succesul.
Eu, alegătorul conştiincios şi responsabil, care am avut ghinionul să trăiesc o viaţă fără să fi avut, o dată  măcar, satisfacţia de a fi reprezentat de un politician ( primar, prefect, preşedinte de CJ, prim-ministru, deputat, senator ori preşedinte al ţării ) care să fie opţiunea mea, un om pe care îl stimez şi apreciez, am respectat regulile alegerilor sperând că, poate, data viitoare va fi altfel, adică aşa cum îmi doresc. Dar, culmea, cei care schimbau brusc direcţia, înjurând, blestemând şi scuipând erau cei ce lăudaseră şi pupaseră cu sârg până atunci.
Uimit, rămâneam eu apărătorul, în numele principiilor, al celor cu care mă îmbrobodiră impulsivii, superficialii şi uşor schimbătorii alegători care, după ce umpleau urnele, îşi abandonau aleşii lăsându-i să-mi macine nervii şi să-mi toace zilele.
M-am întrebat adesea ce caracter poate avea un om care, după ce ai lui îl cresc, îl formează, îşi rup oasele pentru a-i construi o casă pe care i-o sfinţesc, i-o pregătesc pentru a-şi întemeia o familie şi, poate a-i ajuta, apoi, şi el pe ceilalţi iar acesta fuge cu prima prostituată care îl acceptă şi îi oferă un loc pe lista ei de preferaţi?

duminică, 3 martie 2013

GÂNDURI 15


         Sindromul ciobanului miştocar ce alerta satul anunţând în gura mare că a venit lupul, deşi nici vorbă de aşa ceva, iar când acesta a venit cu adevărat, nu l-a mai crezut nimeni, s-a manifestat tentacular.
         Am strigat mereu că parlamentarii sunt foarte slabi, corupţi, interesaţi doar de problemele lor, cinici, incompetenţi. Şi-n momentul în care ne-a slăbit vigilenţa, au intrat în parlament toţi penalii pentru a scăpa de justiţie. Am arătat din ce în ce mai insistent şi mai aprigi spre medicii slabi, iar aceştia au plecat cu miile în locuri mai primitoare. Între noi fie vorba, medicii, dintre toate categoriile pe care le-am cunoscut în vremea comunismului, erau cei mai citiţi şi cei mai plăcuţi interlocutori. Am urlat că justiţia nu-şi face treaba, iar în momentul în care am aţipit, ea şi-a făcut-o şi nu numai că nu ne-a convenit dar i-am compătimit victimele. Am urlat că jandarmii nu-şi îndeplinesc sarcinile, apărând statul de drept şi ordinea publică ( şi ştiam că nu o fac prin consiliere psihologică ci, aşa cum e normal, prin forţă ) iar, după ce au făcut-o, au fost executaţi mediatic.
         Ăsta e de fapt tot farmecul. Un cioban miştocar şi-a găsit un sat parţial credul şi repede delăsător. Fiindcă, dacă ciobanul ar fi fost neamţ ori japonez, nu numai că satul s-ar fi dus de fiecare dată, dar nici nu s-ar fi gândit vreodată că ciobanul n-ar fi văzut, întotdeauna, lupul.

sâmbătă, 2 martie 2013

BALADA MIELULUI SINUCIGAŞ


A fost, o viaţă, miel ascultător,
primind, smerit, atât cât i se da
şi mulţumit că poate asculta
şi glasul blând şi glasul tunător.

Cerând nimic doar asta vei primi
şi tot atât de ceri aproape totul...
Şi-a înţeles că lupta-i antidotul
dorinţei Lui de a te umili.

De-aceea, prea sătul de-atâtea mofturi,
strâmbări din nas ori spate-ntors în silă,
lehămesit de semnele de milă
porni şi el să caute noi rosturi

şi revoltat i-ntoarse-ades cuvântul
ori tronu’ să-i ocupe încercă
dar, din furtuna care se iscă,
el îşi pierdu şi aura, iar Sfântul

simţi corniţe moi pe sub blăniţă
şi o codiţă, parcă, îi mijea
cu vocea răguşită behăia
şi-nfuriat, lovea dintr-o copită...