miercuri, 11 decembrie 2013

HAIDUCIA PE...INVERS

         Era odată ca niciodată, într-o ţară nu prea îndepărtată...
         Înainte de  ’89, exista o expresie perifrastică pentru a numi abaterile de la normalitate: pe invers. Învăţam în şcoli despre modele, despre caractere ce constituiau coloana vertebrală a comportamentului românesc, cântate cu atâta bucurie şi talent de anonimii populari. Şi unul dintre acestea era haiducul. El reprezenta, oarecum, chiar comunismul care a luat de la bogaţi şi a dat săracilor, înfăptuind sfânta dreptate pierdută în comuna primitivă şi ostracizată prin sclavagism, feudalism şi capitalism, pentru a fi scoasă la lumină de făuritorii comunismului.
Nimeni nu-şi punea problema moralităţii gestului şi marii dascăli ai epocii nu vorbeau niciodată despre asta, aşa încât, coloana vertebrală a naţiei, tinerimea studioasă, creştea strâmbă. Acum nu mai furau de la cei bogaţi fiindcă aceştia nu mai existau, ci furau de la ei deoarece averea era a lor, a poporului. Dar, îmbătat de licorile societăţii ideale, comunismul s-a înecat în propria-i vomă.
Şi, cum era firesc, la revenirea în capitalism, descendenţii vechilor haiduci au ajuns conducători. Dar cum nimeni nu era, încă, bogat, nu puteau fura decât de la cei săraci dar mulţi. Era, de altfel, mult mai profitabil să iei câte puţin de la cât mai mulţi şi-apoi trecea şi neobservat. La ei nu se vedea iar la tine dădea pe dinafară. Şi astfel a apărut haiducul pe invers. Convinşi fiind că vor apărea şi rapsozii care să-i nemurească,
Vom adăuga noi file comediei
Când o trece legea amnistiei
Şi fiecare hoţ, tâlhar, ori chiar violator
Mai dă, rânjind, o muie votantului popor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu