marți, 25 septembrie 2012

SLALOM PRINTRE SPERANŢE 5


O ţară de carton ?!?
S-a vorbit de miliardari de carton, apoi de politicieni, instituţii, intelectuali şi, mai nou, descoperim şi ziarişti din acelaşi material. Se spune că, odată cu vârsta, toate calităţile se atrofiază şi toate defectele se accentuează, tinzând să devină vicii.
Să auzi un mare ziarist care a reprezentat un reper, chiar şi atunci când spunea lucruri care nu-ţi conveneau, al echilibrului atât de fragil într-o societate în derivă, că se exprimă cerând să nu mai fie anchetaţi cei care au încălcat legea votând de n ori, cât i-au ţinut puterile, deşi fuseseră avertizaţi că încalcă legea, mi se pare o lipsă totală de respect pentru acele persoane, chiar dacă sunt tot mai puţine, din această ţară  care mai respectă legile şi prin asta îşi respectă semenii. Inocularea ideii că persoanele care au încălcat legea sunt prigonite atunci când li se cere socoteală pentru fapta comisă, sau afirmaţia că sunt pedepsite pentru că şi-au exercitat dreptul de a vota, mi se par periculoase şi fără nici o legătură cu democraţia şi cu statul de drept. Nu ţi se cer explicaţii pentru că îţi exerciţi sau nu un drept ci pentru că l-ai exercitat abuziv. Este chiar atât de greu de priceput sau pricepem doar ceea ce ne convine? Ca să ai dreptul de a te exprima public ar trebui să nu iubeşti / urăşti / dispreţuieşti / etc. pe nimeni atât de mult încât să-ţi fie tulburată judecata, logica, înţelegerea.
În cazul în care, oricum, n-am învăţat nimic din trecut şi nici nu suntem  capabili să învăţăm ceva din prezent, n-ar fi exclus să descoperim că teritoriul nostru a fost locuit încă de pe vremea când nu exista istoria, fiindcă o mai mare ironie a sorţii decât să trăieşti veşnic şi să nu reprezinţi nimic nu poate exista.
Nici chiar Dumnezeu nu şi-a permis luxul acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu